Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fritidsledarutbildning

Fritidsledarutbildningen är en tvåårig utbildning som ger kunskap och kompetens för dig som vill arbeta med människor och ledarskap!

Vår utbildningsprofil

Våra profilämnen är, funktionsnedsättning, vård- och behandlingsarbete samt hälsoarbete/friskvård.

Arbetsformer

För att bli en bra fritidsledare krävs god självkännedom. Processerna i gruppen är ett viktigt redskap som kräver att du deltar aktivt i planering och genomförande av varje del.
En grund i arbetet är att alltid koppla teori till praktik. Vi blandar föreläsningar, grupparbeten, lärarledda uppgifter, självständigt arbete, studiebesök och praktik (12 veckor). Vissa studiebesök, studieresor, seminarier och delar av friluftsmetodiken kan hållas utanför skolan och på kvällar samt helger.

Arbetsmarknaden

Fritidsledarutbildningens bredd ger möjligheter till arbete inom flera olika yrkesområden. Fritidsledare som har utbildat sig hos oss arbetar bl a på skolor, fritidsgårdar, inom vård- och behandling, med service och stöd till personer med funktionsnedsättningar, som projektledare för olika projekt inom området.
Tänkbara arbetsgivare kan vara kommuner, landsting, föreningar, organisationer, institutioner, församlingar och privata företag. Över 90% av de som studerat på Vara folkhögskolas fritidsledarutbildningen får arbete inom yrkesområdet!!

Intyg och utbildningsbevis

Är deltagaren godkänd på utbildningens alla delmål så erhåller hen ett nationellt kursintyg utfärdat av organisationen Fritidsledarskolorna och Vara Folkhögskola.

Vem kan söka?

För att kunna söka till fritidsledarutbildningen måste du ha fyllt 18 år och vara behörig sökande till yrkeshögskolan samt att du har särskild behörighet i svenska 2, eller svenska som andraspråk 2. Du ska också kunna visa att du är lämplig för yrkesområdet genom referenser från praktik eller arbete inom området.
Ett viktigt kriterium, när vi gör antagningen, är att skapa en så dynamisk grupp/klass som möjligt!

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Varje studerande på Vara folkhögskola betalar en serviceavgift, i den ingår bl a förmiddagskaffe, kopiering, försäkringar och vissa gemensamma studieresor. Avgiften är 85 kronor/vecka och faktureras en gång per termin. På fritidsledarutbildningen tillkommer en avgift på 600 kronor/läsår som ska täcka bl a kostnader för lägerverksamhet och viss utrustning. Litteratur bekostas av dig som studerar. På fritidsledarutbildningens friluftsmetodiska del ingår kanotpaddling med över nattning, vi har också utbildningsveckor i fjällen, en på sommaren och en utbildning vintertid. I slutet av utbildningen åker deltagarna till Prag på projektresa. Dessa resor bekostas av dig som deltagare. Ett antal kortare resor till olika studiebesök får du också vara beredd på att betala.

För att söka

En ansökningsblankett kan du skriva ut på hemsidan under Ansökan, där du även kan ansöka digitalt eller så ringer du till skolan på 0512-57970, så skickar vi en ansökningsblankett till dig!
OBS, förlängd ansökningstid, vi tar emot ansökningar i mån av plats.

Välkommen på besök!

Du är alltid välkommen på ett besök hos oss på fritidsledarutbildningen! Hör av dig till oss så kan vi bestämma en tid för besök.

För mer information kontakta oss på vara.folkhogskola@vgregion.se eller 0512-57970.

Claes Eriksson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-04-16 13:41