Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Radiolinjen med journalistisk inriktning

Radiolinjen - journalistisk inriktning under två år

Målet med utbildningen

är att ge en stadig grund att stå på som yrkesverksam journalist. Du ska efter utbildningen kunna arbeta självständigt som radiojournalist eller videoreporter. Under utbildningen ska du hinna bygga upp ett kontaktnät inom medievärlden.

Första året

Är inriktningen framför allt på radio och uppgiften som nyhets- och programreporter. Dessutom utbildas du i programledarskap samt till tekniker och producent.

En stor del av undervisningen görs i form av egna radiosändningar. Under våren ligger fem veckors praktik, som för många lett till sommarvikariat på någon av SR:s stationer.

Andra året

Du arbetar med ett större radioprojekt med handledning från någon programredaktion på SR eller med handledning från lärare. Dessutom ingår från och med hösten 2014 en 10 veckor lång videoreporterutbildning. Under våren ingår också tio veckors praktik.

Allmänbildning är ett av många krav som ställs på en journalist. Därför har vi bland annat samhällskunskap, historia och ekonomi på schemat. Journalister från Sveriges Radio bjuds regelbundet in som föreläsare. För att du som studerande ska kunna gå direkt ut i arbete både under dina praktikperioder och efter avslutad utbildning använder vi den teknik och den programvara som finns inom Sveriges Radio, exempelvis arbetar vi helt digitalt från inspelning till sändning. Lärarna på Radiolinjen har alla ett förflutet som journalister inom Sveriges Radio P4. På senare år har det vuxit fram många små privata radiokanaler. Ett mindre antal studerade väljer därför att rikta in sig mot kommersiell radio. Lyssna och titta på våra studerandes reportage på radiovaran.se

Arbetssätt

Praktiskt, men givetvis med vissa teoriavsnitt.

Efter avslutad kurs

Du ska efter utbildningen kunna arbeta självständigt som radiojournalist och videoreporter. Under dina två år hos oss har du dessutom hunnit bygga upp ett kontaktnät inom medievärlden.

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

Kursintyg

Behörighetskrav

För att söka till Radiolinjen måste du ha godkända betyg från gymnasiet (grundläggande behörighet för högskolestudier). Det är en klar fördel om du har B-körkort.

Ansökan & antagning

Du kan ansöka digitalt via denna hemsida. Du kan även skriva ut en ansökningsblankett från vår hemsida eller så ringer du till skolan på 0512-57970, så skickar vi en till dig. 

OBS, förlängd ansökningstid, vi tar emot ansökningar i mån av plats.

Antagningsarbetets första steg är att ta ut en grupp som kallas till intervju. Besked om antagning lämnas i början av juli.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Varje studerande på folkhögskolan betalar en serviceavgift, i den ingår bl a förmiddagskaffe, kopiering, försäkringar och vissa gemensamma studieresor. Avgiften är 85 kr/vecka och faktureras en gång per termin.

Deltagarna på Radiolinjen betalar 2000 kronor /läsår och täcker kostnader som viss material, vissa studieresor mm.

Välkommen på besök!

Du är alltid välkommen på ett besök hos oss på Radiolinjen! Hör av dig till oss så kan vi bestämma en tid för besök.

För mer information kontakta oss på vara.folkhogskola@vgregion.se eller 0512-57970.

Petra Dahlberg

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-06-25 09:13