Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fritidsledarutbildningen

Fl

Fritidsledarutbildningen är en tvåårig socialpedagogisk yrkesutbildning med inriktning på funktionsnedsättning, behandlingsarbete och hälsa. OBS!Det finns inga platser kvar för höstterminen 2020. Välkommen att söka igen nästa antagningsomgång!”

 Innehåll

Vår inriktning är människors olika livsvillkor och ämnen vi läser är bland annat:

  • Pedagogik
  • Psykologi
  • Ledarskap
  • Sociologi
  • Integrationsfrågor
  • Socialt arbete
  • Friluftsmetodik
  • Hälsa

 

Arbetsformer

Grupprocessen är viktig och varje deltagare förväntas delta aktivt i planerande och genomförande av utbildningens olika delar. En grund i utbildningen är att alltid koppla teori till praktik. Vi blandar föreläsningar, grupparbeten, självständigt arbete, studiebesök och praktik. En del av utbildningen kan hållas utanför skolan och på kvällar och helger.

 Arbetsmarknaden

Fritidsledarutbildningens bredd ger möjligheter till arbete inom flera olika yrkesområden. Fritidsledare som har utbildat sig hos oss arbetar bl a på skolor, fritidsgårdar, inom vård- och behandling, med service och stöd till personer med funktionsnedsättningar, som projektledare för olika projekt inom området.
Tänkbara arbetsgivare kan vara kommuner, landsting, föreningar, organisationer, institutioner, församlingar och privata företag. Över 90% av de som studerat på Vara folkhögskolas fritidsledarutbildningen får arbete inom yrkesområdet!!

Intyg och utbildningsbevis

Är deltagaren godkänd på utbildningens alla delmål så erhåller hen ett nationellt kursintyg utfärdat av organisationen Fritidsledarskolorna och Vara Folkhögskola.

Vem kan söka?

Du ska ha fyllt 18 år och ha grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier. Du ska också vara godkänd i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2. Det är meriterande om du har arbetat med människor eller har andra ledarerfarenheter.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Varje studerande på Vara folkhögskola betalar en serviceavgift, i den ingår bl a förmiddagskaffe, kopiering, försäkringar och vissa gemensamma studieresor. Avgiften är 1700 kr/termin och faktureras en gång per termin. På fritidsledarutbildningen tillkommer en avgift på 1000 kronor/läsår som ska täcka bl a kostnader för lägerverksamhet och viss utrustning. Litteratur bekostas av dig som studerar. På fritidsledarutbildningens friluftsmetodiska del ingår kanotpaddling med över nattning, vi har också utbildningsveckor i fjällen, en på sommaren och en utbildning vintertid. I slutet av utbildningen åker deltagarna till Prag på projektresa. Dessa resor bekostas av dig som deltagare. Ett antal kortare resor till olika studiebesök får du också vara beredd på att betala.

För att söka

Du ansöker digitalt via vår hemsida vara.fhsk.se/ansokan, eller så ringer du till skolan 0512-579 70 för att få en ansökningsblankett hemskickad. 

Välkommen på besök!

Du är alltid välkommen att höra av dig till fritidsledarutbildningen för att boka in ett besök eller få mer information om utbildningen. Kommer du till skolan för ett besök så får du mer information om utbildningen samt möjlighet att få träffa våra pedagoger och deltagare på utbildningen.

För mer information kontakta oss på vara.folkhogskola@vgregion.se eller 0512-57970.

 

Senast uppdaterad: 2020-09-24 12:14