Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Radiojournalistutbildningen – för dig som vill bli journalist

Tjej med mikrofon intervjuar person

Vill du jobba med nyheter eller som programledare i radio? Eller vill du göra en podcast? Då ska du gå Radiojournalistutbildningen, en praktiskt inriktad journalistutbildning med fokus på radio. Vi tror att du bäst lär dig hantverket genom att göra jobbet. Därför gör vi ett stort antal radiosändningar i utbildningen. Efter några veckors inledande teori sänder vi live i närradion varje vecka under hösten. När du går på praktik har du nästan 100 timmars direktsänd radio med dig i bagaget.

Målet med utbildningen är att ge dig en stadig grund att stå på som yrkesverksam journalist. Du har också hunnit bygga upp ett eget kontaktnät inom media, bland annat i samband med den åtta veckor långa praktiken under vårterminen.

Kurslängd: 1 år. Studietid: höstterminen måndag 15 augusti - fredag 16 december och vårterminen måndag 2 januari – fredag 2 juni. Studietakt 100%.

Kursinnehåll:

Redaktionellt arbete, radiosändningar, intervjuteknik, nyheter, reportage, ljudredigering, podcasts, liverapportering, omvärldsbevakning, rättskunskap mm. I utbildningen ingår 8 veckors praktik.

 Vid det här laget har vi utbildat radiojournalister i mer än 30 års tid. Många av de som studerat hos oss arbetar som nyhetsreportrar, programledare, producenter eller nyhetssändare på Sveriges Radio, eller på kommersiella kanaler.

Lärarna på radiojournalistutbildningen har alla en bakgrund som journalister på Sveriges radio och vi har dessutom ett nära samarbete med P4 stationer i regionen. Vi anlitar ett flertal journalister från Sveriges Radio som föreläsare på utbildningen. 

Arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden för den som vill arbeta med radiojournalistik är bättre än på många år. Vi blir regelbundet kontaktade av radiostationer som har svårt att rekrytera vikarier, och de flesta som gått utbildningen börjar sin karriär med ett sommarvikariat där de gjort praktik. De flesta arbetsgivare kräver att du har körkort.

Antagningsvillkor: Du ska ha fyllt 18 år och ha grundläggande behörighet för högskolestudier.

 Ansök till Radiojournalistutbildningen

eller via ansökningsblankett som du laddar ner själv. Vi kallar sen behöriga sökande till en antagningsdag. Vill du veta mer om utbildninge är du varmt välkommen att höra av dig. 

Röster om utbildningen:

”De två åren på Vara Folkhögskolas Radiolinje är två av de mest vältillbringade i mitt liv, det kan jag säga redan nu även om det bara gått åtta månader sen examinationen. På utbildningen fick jag framförallt kunskap. Praktisk kunskap i att sända radio, vilket fallit väl ut bland diverse chefer jag mött längs vägen. Jag fick teoretisk samhällskunskap och allmänbildning.  Bara du själv sätter gränserna för hur mycket vill utvecklas och vad du vill utmana dig i. Lärarna är lyhörda, varma och skickliga på att hitta just dina styrkor, som man får goda möjligheter till att utveckla och framförallt göda lite självförtroende, åtminstone i mitt fall.

Ida Berg, gick ut Radiolinjen 2018

”Jag valde att söka Radiolinjen på Vara Folkhögskola för att jag ville gå en utbildning som förbereder mig inför det riktiga yrkeslivet inom journalistbranschen. Jag visste att Radiolinjen erbjöd en utbildning med fokus på det praktiska arbetet och så har det verkligen varit. Man lär sig mycket och man lär sig snabbt. Detta ledde till att jag med en termin kvar av utbildningen fick jobb som programledare på P4 Skaraborg och valde att ta min chans. På eftermiddagarna kan man nu höra mig och jag har äntligen fått det jobbet som jag gått runt och drömt om.”

Emil Andersson, gick Radiojournalistutbildningen 2018-2019

Petra Dahlberg

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Tommy Karlsson Ravström

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-01-10 14:39