Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Radiolinjen – för dig som vill jobba med radiojournalistik

Vill du jobba med nyheter eller som programledare i radio? Eller vill du göra en podcast? Då ska du gå Radiolinjen på Vara folkhögskola. Vi har troligen Sveriges mest praktiskt inriktade journalistutbildning. Vi tror att du bäst lär dig hantverket genom att göra jobbet. Därför gör vi ett stort antal radiosändningar i utbildningen. Efter några veckors inledande teori sänder vi live i närradion varje vecka under hösten. När du går på praktik har du nästan 100 timmars direktsänd radio med dig i bagaget.

Målet med utbildningen är att ge dig en stadig grund att stå på som yrkesverksam journalist. Du har också hunnit bygga upp ett eget kontaktnät inom radiovärlden, bland annat i samband med den 5 veckor långa praktiken under vårterminen.

Kursinnehåll:

Redaktionellt arbete, radiosändningar, intervjuteknik, nyheter, reportage, ljudredigering, podcasts, liverapportering, omvärldsbevakning, rättskunskap mm.

Från och med höstterminen 2019 är utbildningen ettårig – med möjlighet att välja en tredje påbyggnadstermin. Termin 3 består av en längre praktik (10 veckor) och en kurs i videojournalistik.

Vid det här laget har vi utbildat radiojournalister i mer än 30 års tid. Många av de som studerat hos oss arbetar som nyhetsreportrar, programledare, producent eller nyhetssändare på Sveriges Radio, eller på kommersiella stationer.

Lärarna på Radiolinjen har alla arbetat på Sveriges Radio P4 och vi har ett nära samarbete med P4 Skaraborg. Vi har flera övningar på stationen i Skövde, och journalister från P4 Skaraborg föreläser på utbildningen.

Arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden för den som vill arbeta med radiojournalistik är bättre än på många år. Det kan vara svårt att få en fast anställning i början av karriären, men det tycks finnas gott om vikariat. Vi blir regelbundet kontaktade av radiostationer som har svårt att rekrytera vikarier, och de flesta som gått utbildningen börjar sin karriär med ett sommarvikariat där de gjort praktik. Det kan därför vara en fördel att gå den tredje terminen för att få ytterligare en praktikperiod.

Ansök före 15 maj, helst digitalt via vår hemsida vara.fhsk.se. Vi kallar dig sedan till en antagningsdag på skolan i vecka 17 eller 19.

Röster om utbildningen:

”De två åren på Vara Folkhögskolas Radiolinje är två av de mest vältillbringade i mitt liv, det kan jag säga redan nu även om det bara gått åtta månader sen examinationen. På utbildningen fick jag framförallt kunskap. Praktisk kunskap i att sända radio, vilket fallit väl ut bland diverse chefer jag mött längs vägen. Jag fick teoretisk samhällskunskap och allmänbildning.  Bara du själv sätter gränserna för hur mycket vill utvecklas och vad du vill utmana dig i. Lärarna är lyhörda, varma och skickliga på att hitta just dina styrkor, som man får goda möjligheter till att utveckla och framförallt göda lite självförtroende, åtminstone i mitt fall. Jag har haft jobb på Sveriges Radio och P4 Kronoberg sedan dagen efter examen. Jag programleder Förmiddag i P4 Kronoberg, 3 timmar varje dag med aktualiteter, gäster och tävlingar. Precis som sändningarna på Radio Varan 87,8, fast större redaktion och bevakningsområde. Min praktik andra året gjorde jag på På spåret på SVT där jag skrev frågor till säsongen 2018-2019. Efter det har jag fortsatt med frågeskrivande även på Sveriges Radio och skrivit frågor till Sverigematchen och Vi i femman, två frågesportsprogram som produceras härifrån radiohuset i Växjö.”

Ida Berg, gick ut Radiolinjen 2018

Petra Dahlberg

Lärare, folkhögskola
Telefonnummer

Gunnar Birgersson

Lärare, folkhögskola
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-09-30 14:13