Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Radiojournalist – yrkesutbildning

Person pratar i en mikfron bakom en dataskärm och skrattar mycket.

Vill du jobba med nyheter eller som programledare i radio? Vill du göra en podcast? Då ska du läsa till radiojournalist, en praktiskt inriktad journalistutbildning med fokus på radio.

Vi tror att du bäst lär dig hantverket genom att göra jobbet. Därför gör vi ett stort antal radiosändningar under utbildningen. Efter några veckors inledande teori sänder vi live i närradion varje vecka under hösten. När du går på praktik har du nästan 100 timmars direktsänd radio med dig i bagaget.

Målet med utbildningen är att ge dig en stadig grund att stå på som yrkesverksam journalist. Du har också hunnit bygga upp ett eget kontaktnät inom media, bland annat i samband med den åtta veckor långa praktiken under vårterminen.

Kursinnehåll

Redaktionellt arbete, radiosändningar, intervjuteknik, nyheter, reportage, ljudredigering, podcasts, liverapportering, omvärldsbevakning, rättskunskap med mera. I utbildningen ingår åtta veckors praktik.

Vid det här laget har vi utbildat radiojournalister i mer än 30 års tid. Många av de som studerat hos oss arbetar som nyhetsreportrar, programledare, producenter eller nyhetssändare på Sveriges Radio, eller på kommersiella kanaler.

Lärarna på Radiojournalistutbildningen har alla en bakgrund som journalister på Sveriges Radio och vi har dessutom ett nära samarbete med P4-stationer i regionen. Vi anlitar ett flertal journalister från Sveriges Radio som föreläsare på utbildningen.

Arbetsmarknaden:

Arbetsmarknaden för den som vill arbeta med radiojournalistik är bättre än på många år. Vi blir regelbundet kontaktade av radiostationer som har svårt att rekrytera vikarier, och de flesta som gått utbildningen börjar sin karriär med ett sommarvikariat där de gjort praktik. De flesta arbetsgivare kräver att du har körkort.

Röster om utbildningen:

”Min tid på Vara Folkhögskolas Radiojournalistutbildning är den mest vältillbringade i mitt liv. På utbildningen fick jag framförallt kunskap. Praktisk kunskap i att sända radio, vilket fallit väl ut bland diverse chefer jag mött längs vägen. Jag fick teoretisk samhällskunskap och allmänbildning.  Bara du själv sätter gränserna för hur mycket vill utvecklas och vad du vill utmana dig i. Lärarna är lyhörda, varma och skickliga på att hitta just dina styrkor, som man får goda möjligheter till att utveckla och framförallt göda lite självförtroende, åtminstone i mitt fall.”

Ida Berg, gick ut Radiojournalistutbildningen 2018.

Ansökan

Ansök senast den 31 maj, antingen digitalt eller via ansökningsblankett som du laddar ner själv från fliken "Ansökan" på Vara folkhögskolas hemsida. Vi kallar behöriga sökande till en antagningsintervju.

Ansök till Radiojournalist, Vara höstteminen 2023

Tommy Karlsson Ravström

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Kurstider och studiefart

Kurslängd: 1 år.
Studietid: 2023/2024, ht 17 augusti-20 december, vt 4 januari-5 juni.
Studietakt: 100%

Antagningsvillkor

Du ska ha fyllt 18 år och ha grundläggande behörighet för högskolestudier.

Kostnader

Undervisningen på Vara Folkhögskola är kostnadsfri, men du betalar du 1 700 kronor per termin i serviceavgift. Utöver detta betalar du en särskild teknikavgift på 1000 kronor per termin på Radiojournalistutbildningen.


Senast uppdaterad: 2023-02-21 13:23