Radiojournalist – yrkesutbildning

En person står med ryggen mot kameran och intervjuar en annan person

Vill du jobba med nyheter, liverapportering eller som programledare i radio? Vi är en praktiskt inriktad journalistutbildning med fokus på public service och vi tror att du bäst lär dig hantverket genom att göra jobbet. Därför sänder vi mycket under utbildningen – när du går på praktik har du nästan 100 timmars direktsänd radio med dig i bagaget! Ansökan för höstterminen 2024 är nu öppen.

Målet med utbildningen är att ge dig en stadig grund att stå på som yrkesverksam journalist. Du har också hunnit bygga upp ett eget kontaktnät inom media, bland annat i samband med den åtta veckor långa praktiken under vårterminen.

Kursinnehåll

Redaktionellt arbete, radiosändningar, intervjuteknik, nyheter, reportage, ljudredigering, podcasts, liverapportering, omvärldsbevakning, rättskunskap med mera. I utbildningen ingår åtta veckors praktik. Efter några veckors inledande teori sänder vi live i närradion varje vecka under hösten. 

Vid det här laget har vi utbildat radiojournalister i mer än 30 års tid. Många av de som studerat hos oss arbetar som nyhetsreportrar, programledare, producenter eller nyhetssändare på Sveriges Radio, eller på kommersiella kanaler.

Lärarna på Radiojournalistutbildningen har alla en bakgrund som journalister på Sveriges Radio och vi har dessutom ett nära samarbete med P4-stationer i regionen. Vi anlitar ett flertal journalister från Sveriges Radio som föreläsare på utbildningen.

Arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden för den som vill arbeta med radiojournalistik är bättre än på många år. Vi blir regelbundet kontaktade av radiostationer som har svårt att rekrytera vikarier, och de flesta som gått utbildningen börjar sin karriär med ett sommarvikariat där de gjort praktik. De flesta arbetsgivare kräver att du har körkort.

Röster om radiojournalistutbildningen:

”Vi arbetar mycket praktiskt, vilket är jättekul och väldigt utvecklande. Man märker också att skolan verkligen har ett bra rykte när man söker praktik.”

Josefin Andersson, deltagare

Ansökan och antagning

Urval 

Utifrån intervju görs en samlad bedömning där dessa faktorer ligger till grund för urvalet:

  • förmåga att fungera i grupp och samspela med andra människor.
  • intresse för journalistik.
  • tidigare bakgrund och erfarenheter som kan bidra till bredd i gruppens sammansättning. 

Beslut om antagning

Undervisande lärare på utbildningen intervjuar och gör bedömningar i urvalsprocessen. Rektor fattar beslut om antagning. Meddelande om vem som antagits eller ej meddelas via mejl och i ansökningsmodulen. 

Ansök senast 15 april

Du ansöker antingen digitalt eller via ansökningsblankett som du laddar ner själv från fliken "Ansökan" på Vara folkhögskolas hemsida. Vi kallar behöriga sökande till en antagningsintervju.

Ansök till Radiojournalist, Vara höstterminen 2024

Kurstider och studiefart

  • Kurslängd: 1 år
  • Studietid läsåret 2024/2025: Hösttermin 19 augusti–20 december, vårtermin 3 januari–5 juni
  • Studietakt: 100 %

Antagningsvillkor

Du ska ha fyllt 18 år och ha grundläggande behörighet för högskolestudier.

Kostnader

Undervisningen på Vara Folkhögskola är kostnadsfri, men du betalar du 1 700 kronor per termin i serviceavgift. Utöver detta betalar du en särskild teknikavgift på 1 000 kronor per termin på Radiojournalistutbildningen. Kostnader för kortare resor kan tillkomma. 

Eva Westin

Lärare, radiojournalistutbildningen

Telefonnummer

Kontor: 0512 - 57970

Tommy Karlsson Ravström

Lärare, radiojournalistutbildningen

Telefonnummer

Kontor: 0512 - 57970