Socialpedagogutbildning

Vi erbjuder en utbildning för dig som vill arbeta med socialt förändringsarbete och tror på människans inre kraft att utvecklas. Utbildningen vänder sig till dig som har en humanistisk människosyn och vill utvecklas både professionellt och personligt. I ditt arbete som socialpedagog är du själv ditt främsta arbetsredskap där stor vikt läggs vid självkännedom och relationsbyggande. Som socialpedagog kan du arbeta inom flera olika verksamheter där man ger stöd i personliga och sociala frågor, exempelvis inom skola, HVB och SIS, kriminalvården, LSS eller psykiatrin.
Utbildningens innehåll
Utbildningen ges på heltid i fyra terminer. Kursen är platsförlagd på folkhögskolan. Vi varvar teoretiska inslag med praktiska moment.
Ur kursinnehållet:
- sociologi och socialpsykologi
- socialpedagogik
- salutogent förhållningssätt
- psykologi och psykiatri
- neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
- hälsofrämjande arbete
- rättväsende och kriminalvården
- kommunikation och samtalsmetoder
- etik och värdegrund
- vetenskaplig fördjupning och uppsats
- social välfärd
- arbetsplatsförlagd lärande (APL)
Under utbildningens första år läses större delen av kursinnehållet tillsammans med fritidsledarutbildningen.
Arbetsformer
Grupprocessen är viktig och varje deltagare förväntas bidra aktivt i planerande och genomförande av utbildningens olika delar. En grund i utbildningen är alltid att koppla teori till praktik. Vi blandar föreläsningar, grupparbeten, självständigt arbete, studiebesök och praktik. En del av utbildningen kan hållas utanför skolan och på kvällar och helger.
Ansökan och antagning
Behörighetskrav
Du ska ha 3-årig gymnasieexamen eller motsvarande med behörighet för yrkeshögskola och med särskild behörighet i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2. Du ska också ha erfarenhet av socialpedagogiskt stödjande arbete inom tex. vård, omsorg, skola eller barn- och ungdomsverksamhet, styrkt av referenser. Om du blir antagen på utbildningen kommer du vid skolstart få visa upp utdrag från belastningsregistret.
Ansökan
Du söker digitalt via vår ansökningsportal SchoolSoft. Till din ansökan ska du bifoga betyg samt ett personligt brev där du berättar om dig själv och varför du vill gå utbildningen samt uppge referenser (se beskrivning under behörighetskrav). Vi kallar sedan behöriga sökande till ett intervjutillfälle. Vi behöver din ansökan senast 15 april. Besked om antagning ges 15 maj.
Ansök till socialpedagogisk utbildning
Urval
Utifrån intervjun görs en samlad bedömning där dessa faktorer ligger till grund för urvalet:
- förmåga att fungera i grupp och samspela med andra
- motivation för utbildningen
- tidigare bakgrund och erfarenheter som kan bidra till bredd i gruppens sammansättning
Beslut om antagning
Undervisande lärare på utbildningen intervjuar och gör bedömningar i urvalsprocessen. Rektor fattar beslut om antagning. Meddelande om vem som antagits eller ej, meddelas via mejl och i ansökingsmodulen.
Hantering av reserver
Eventuella reservplatser blir tillgängliga vid återbud eller sena avhopp och meddelas via mejl.
Intyg och utbildningsbevis
Efter godkänd utbildning utfärdas ett utbildningsbevis från Vara folkhögskola.
Kostnader
Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Alla studerande på Vara folkhögskola betalar en serviceavgift, i den ingår bland annat förmiddagskaffe, kopiering, försäkringar och vissa gemensamma studieresor. Avgiften är 1700 kr/termin och faktureras en gång per termin. På socialpedagogutbildningen tillkommer en avgift på 1000 kronor/läsår som ska täcka bland bland annat kostnader för introduktionsresa, lägerverksamhet och viss utrustning.
Litteratur bekostas av dig som studerar. Dessutom tillkommer kostnader för resor till studiebesök samt en projektresa mot slutet av utbildningen.
Kurstider och studietakt
Kurslängd: 2 år.
Kursstart: 17 augusti 2023
Studietakt: 100%