Fritidsledarutbildningen

Fritidsledarutbildningen är en tvåårig socialpedagogisk yrkesutbildning med inriktning på funktionsnedsättning, socialt arbete och hälsa. Kurstart för HT 2022 är den 18 Augusti.
Innehåll
Vår inriktning är människors olika livsvillkor och ämnen vi läser är bland annat:
- Pedagogik
- Psykologi
- Ledarskap
- Sociologi
- Integrationsfrågor
- Socialt arbete
- Friluftsmetodik
- Hälsa
Arbetsformer
Grupprocessen är viktig och varje deltagare förväntas delta aktivt i planerande och genomförande av utbildningens olika delar. En grund i utbildningen är att alltid koppla teori till praktik. Vi blandar föreläsningar, grupparbeten, självständigt arbete, studiebesök och praktik. En del av utbildningen kan hållas utanför skolan och på kvällar och helger.
Arbetsmarknaden
Fritidsledarutbildningens bredd ger möjligheter till arbete inom flera olika yrkesområden. Fritidsledare som har utbildat sig hos oss arbetar bl a på skolor, fritidsgårdar, med service och stöd till personer med funktionsnedsättningar, kriminalvården, behandlignshem och som projektledare för olika projekt inom området.
Tänkbara arbetsgivare kan vara kommuner, regioner, föreningar, organisationer, institutioner, församlingar och privata sektorn. Över 90% av de som studerat på Vara folkhögskolas fritidsledarutbildningen får arbete inom yrkesområdet!!
Vart tog dom vägen sen? https://fritidsledare.se/nu-ar-den-har-den-senaste-undersokningen/
Intyg och utbildningsbevis
Är deltagaren godkänd på utbildningens alla delmål så erhåller hen ett nationellt kursintyg utfärdat av organisationen Fritidsledarskolorna och Vara Folkhögskola.
Vem kan söka?
Du ska ha fyllt 18 år och ha grundläggande behörighet till yrkeshögskolestudier. Du ska också vara godkänd i svenska 2 eller svenska som andraspråk 2. Det är meriterande om du har arbetat med människor eller har andra ledarerfarenheter.
Kostnader
Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Varje studerande på Vara folkhögskola betalar en serviceavgift, i den ingår bl a förmiddagskaffe, kopiering, försäkringar och vissa gemensamma studieresor. Avgiften är 1700 kr/termin och faktureras en gång per termin. På fritidsledarutbildningen tillkommer en avgift på 1000 kronor/läsår som ska täcka bl a kostnader för lägerverksamhet och viss utrustning. Litteratur bekostas av dig som studerar. På fritidsledarutbildningens friluftsmetodiska del ingår kanotpaddling med över nattning, vi har också utbildningsveckor i fjällen, en på sommaren och en utbildning vintertid. I slutet av utbildningen åker deltagarna till Prag på projektresa. Dessa resor bekostas av dig som deltagare. Ett antal kortare resor till olika studiebesök får du också vara beredd på att betala.
För att söka
Gå till ansökan fritidsledarutbildningen
Du kan även ringa till skolan 0512-579 70 för att få en ansökningsblankett hemskickad. Ansökan är fortfarande öppen så Välkommen in med din ansökan.
Välkommen på besök!
Du är alltid välkommen att höra av dig till fritidsledarutbildningen för att boka in ett besök eller få mer information om utbildningen. Kommer du till skolan för ett besök så får du mer information om utbildningen samt möjlighet att få träffa våra pedagoger och deltagare på utbildningen.
För mer information kontakta oss på vara.folkhogskola@vgregion.se eller 0512-57970.